Zelf de alternatieve Elfstedentocht schaatsen?

Loop je al jaren rond met het idee om eens een keer deel te nemen aan een alternatieve Elfstedentocht? Komt het er maar niet van en blijft het bij dagdromen?

Je kunt heel eenvoudig een keer deelnemen. Vaak hoef je enkel lid te worden en kun je voorinschrijven en aan de start verschijnen. Bovendien kun je vaak ook 50 of 100 kilometer schaatsen, dus het hoeft niet bij dromen te blijven.

Er zijn diverse Alternatieve Elfstedentochten waar je aan deel kunt nemen.

Weissensee - Oostenrijk
De bekendste is natuurlijk de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee. Om mee te doen aan de toertochten moet je lid zijn van de 'Alternatieve Elfstedentocht Weissensee'. Dit kost € 26,50 euro per jaar. Hiervoor ontvang je vier keer per jaar het gratis Marathon Magazine. Door een formulier op de website www.weissensee.nl in te vullen en te verzenden meld je je aan als lid. Als lid heb je recht op voorinschrijving bij de evenementen.

De Orsa200K - Zweden Een minder bekende variant is de alternatieve Elfstedentocht in Zweden op het meer van Orsa. Het lokale tijdschrift meldt zeer beeldend: '…Nyköping's archipelago is one of the most beautiful in the World. Beauty is in the eye of the beholder, but for anyone with ice on the brain, Nyköping is like Mecca, a place to make a pilgrimage to…'. '…The interest in long-distance skating has continued to rise in recent years. The reputation of the good ice on lake Orsa has even reached the Netherlands. Every year a group of Dutch skaters comes to stay at Kungshaga Hotel & Restaurant to join the guided tour on the ice…'. Typisch dat er melding wordt gemaakt van een group of Dutch skaters, maar het is de waarheid. Op deze tocht komt een handvol Hollanders af, een enkele Noor of Zweed, maar dan houdt het echt op. Informatie over de tochten:

Kuopio - Finland
Er zijn verschillende plekken in Finland waar je kunt toerschaatsen op natuurijs. De Finland Ice Marathon is de grootste schaatsgebeurtenis van Finland. Nederlanders noemen het de alternatieve Elfstedentocht van Kuopio. Het vindt plaats in Kuopio en brengt jaarlijks een kleine 10.000 deelnemers uit verschillende landen bij elkaar. De baan wordt elk jaar schoongeveegd op het meer Kallavesi vlakbij de haven van Kuopio. De activiteiten, zoals toertochten spreiden zich uit over een week. In Kuopio heb je schaatsmogelijkheden zoals we die in Nederland hadden in de winter van 1963 met temperaturen tussen -10 en -25 graden. Bij elke marathonrijder bekend als de perfecte plek om het schaatsseizoen af te sluiten.

Meer informatie over de verschillende gebieden in Finland vind je op de volgende websites:

Een organisatie die toerschaatstochten organiseert in de verschillende gebieden is Iceway: http://www.iceway.fi/english/

Mongolië
Als je een echte avonturier bent, kun je uitwijken naar Mongolië. Zo nu en dan wordt hier een tocht georganiseerd zoals op het op het Khovskolmeer.

SchaatsApp.nl op Facebook